Román film az amerikai filmkritikusok kedvence


Cristian Mungiu Érettségi (Bacalaureat) című alkotásának ítélték a legjobb idegen nyelvű film díját az amerikai filmkritikusok.

Az Amerikai Filmkritikusok Társasága (National Society of Film Critics, NSFC) szombati gáláján a román film Agnes Varda Visages, villages és Robin Campillo 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) című alkotásával versenyzett a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Cristian Mungiu negyedik nagyjátékfilmje 2016-ban megnyerte a legjobb rendezés díját a Cannes-i Filmfesztiválon. A filmes visszatérő vendég a francia riviérán: 2007-ben Aranypálmát nyert a 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) című filmmel, 2009-ben a Mesék az Aranykorból (Amintiri din Epoca de Aur) című rövidfilm-antológiával szerepelt az Un Certain Regard szekcióban, 2012 pedig A dombokon túl (După dealuri) című filmje a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját kapta (Cristina Flutur és Cosmina Stratan, megosztva).

2017 legjobb filmje az amerikai kritikusok szerint a Lady Bird, a filmért Greta Gerwig a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendező díját is megkapta. A Lady Bird-ben játszó Laurie Metcalf kapta a legjobb mellékszereplőnek járó díjat, a Floridai Álomban (The Florida Project) játszó Willem Dafoe mellett. A legjobb színésznek játó elismerést Daniel Kaluuya vihette haza (Tűnj el!/Get Out), a legjobb színésznő díját pedig Sally Hawkinsnak (A víz érintése /The Shape of Water) ítélték oda.

Az Amerikai Filmkritikusok Társasága a legnagyobb amerikai lapoknál dolgozó hatvan filmes újságíró szervezete, 1966-ban alapították New Yorkban. (Mediafax)Kapcsolódó