Elhunyt Greta Thyssen egykori „B”-film-sztár, Marilyn Monroe dublőze


90 évesen hunyt el szombaton manhattani otthonában a dán származású Greta Thyssen, az ’50-es és ’60-as évek hollywoodi szépsége, aki többek között egy 1956-os forradalomból inspirálódó szerelmesfilm sztárja, illetve egy alkalommal Marilyn Monroe dublőze volt.

Az 1933-ban született Greta Thyssen az 1950-es évek elején elnyerte a Miss Dánia címet, ezután hagyta el Európát és próbált szerencsét Hollywoodban. Itt B-kategóriás filmekkel futott be karriert.

A színésznő egyik emlékezetes szerepe a Terror Is a Man című 1959-es horrorfilm, H.G. Wells Dr. Moreau szigete című művének laza adaptációja. Thyssen itt a szigeten élő tudós magányos, szabadulni vágyó feleségét alakítja, aki férje félig férfi, félig párduc „teremtményétől” retteg. A filmben csengőszó jelzi a „húzósabb” jelenetek kezdetét és végét, hogy a gyengébb idegzetű nézők eltakarhassák a szemüket.

Thyssen játszott még Joseph Kane Accused of Murder című 1956-os film noirjában, az 1956-os magyarországi forradalom idején játszódó szerelmesfilmben, az 1958-as The Beast of Budapestben (r. Harmon Jones), az 1961-es Three Blondes in His Life című bűnügyi filmben, illetve alakított Uránuszon élő szépséges nőt a Dániában forgatott 1962-es Journey to the Seventh Planet című fantasyben.

Az 1956-os Bus Stop című romantikus komédiában ő volt Marilyn Monroe dublőze. Háromszor szerepelt Moe Howard, Larry Fine és Joe Besser oldalán A dilis trio (The Three Stooges) sorozatban: a Quiz Whizz (1958) című epizódban például baseballütővel üti ki kettejüket, cserébe tortacsata áldozata lesz.

Az 1960-as évek elején Cary Grant volt a szerelme, éppen akkor, amikor a színész az LSD-ben kereste a „belső békét”, a szer akkoriban ugyanis legális volt és terápiás célokra használták. Thyssen nem csatlakozott a kísérlethez. Kapcsolatuk állítólag azért ért véget, mert Thyssen a Comopolitannek adott interjúban számolt be a magánéletükről, és ezt Grant nem vette jó néven.

Thyssen filmes karrierje 1967-ben ért véget, amikor családot alapított harmadik férjével, Theodore Guenther bányamérnökkel. (The Hollywood Reporter)Kapcsolódó