Lars von Trier kapta az egyik legrangosabb dán kulturális díjat Lars von Trier kapta az egyik legrangosabb dán kulturális díjat

Lars von Trier kapta az egyik legrangosabb dán kulturális díjat

Dánia legrangosabb kulturális kitüntetését kapta meg Lars von Trier filmrendező-forgatókönyvíró. Ő a harmadik európai filmes alkotó, akinek odaítélik az 1950 óta létező elismerést.

Az egymillió dán koronával (135 000 euró) járó Sonning-díjat (Sonningprisen) kétévente ítélik oda olyan - nem csak dán - személyiségnek, aki kiemelkedően járult hozzá az európai kultúrához. A kedvezményezettet a Koppenhágai Egyetem bizottsága választja ki.

„Lars von Trier filmkészítőként különböző műfajoknak saját értelmezést adott. Ebben az értelemben úttörő és avantgárd művész, aki magabiztosan és tudatosan távol marad az egyre kereskedelmibb fővonaltól. Amitől Lars von Trier életműve egyedülálló és amivel hozzájárult az európai film különlegességéhez, az a folyamatos játék a konvenciókkal” – indokolta a döntést Milena Bonifacini, a díjat odaítélő bizottság elnöke.

Az utóbbi három évtized alatt készült több mint húsz filmjével és televíziós produkciójával Lars von Trier az európai kultúra filmművészeten túlmutató markáns alkotója. „Filmjei vizuálisan hihetetlenül erősek. Fantasztikus képalkotó és ilyenként sok művészre nagy hatással volt” – fogalmazott Bonifacini.

A Sonning-díjat alapítója, Carl Johan Sonning (1879-1937) dán szerkesztő és író születésnapján, április 19-én adják át a Koppenhágai Egyetemen. Korábban két filmrendező kapta meg a kitüntetést: Krzysztof Kieślowski lengyel filmrendező 1994-ben, Michael Haneke osztrák filmrendező pedig 2014-ben. (Cineuropa.org)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat