Több mint 20 alkotás közül választják ki az év román filmjét


Márciusban szervezik meg Bukarestben a román filmipar legfontosabb éves eseményét, a 12. Gopo-gálát.

Több mint 20 tavalyi, hazai moziban bemutatott román, vagy főleg romániai forrásokból finanszírozott koprodukciós film száll versenybe a legjobb román film díjáért.

Erre a díjra nem szükséges külön nevezni az alkotásokat. Az esélyesek között szerepel többek között az Ezüst Medve-díjas Ana, mon amour, Románia Oscar-jelöltje, a Fixeur, az Octav, a Ghinionistul, a 6,9 a Richter skálán (6,9 pe scara Richter), a Hawaii vagy az Un pas în urma serafimilor.

Ebben az évben négy moziban bemutatott román dokumentumfilm is ebben a mezőnyben mérkőzik: a Petrila bolygó (Planeta Petrila), a Halott ország (Țara moartă), a Tarzan tojásai (Ouăle lui Tarzan) és a Lovesc, deci exist.

A legjobb dokumentumfilm és a legjobb kisjátékfilm kategóriájában a zsűri csak a versenybe benevezett alkotásokat értékeli és jelöli a díjakra. Nevezni január 25-ig lehet.

Minden kategóriában szakemberekből álló előzsűri választja ki a jelölteket egy hónappal a gála előtt. Ezután a román filmipar különböző területeiről származó, több mint 450 szakmabeli szavaz az idei győztesekre.Kapcsolódó