Oleg Mutu lesz Szergej Loznica új játékfilmjének operatőre


Szergej Loznica ukrán filmrendező német-francia-ukrán-holland-román koprodukcióban forgatja Donbass című játékfilmjét.

Mindhárom korábbi játékfilmje, a Sasztye moe (2010), a Ködben (V tumane, 2012) és A szelíd teremtés (Krotkaja, 2017) versenyzett Cannes-ban. Dokumentumfilmjei is sikeresek voltak, a Majdant 2014-ben szintén vetítették Cannes-ban, a Sobytie (2015) és az Austerlitz (2016) pedig versenyen kívül bemutatkozhatott a Velencei Filmfesztiválon.

A Donbass (kelet-ukrajnai régió neve) forgatókönyvét maga Loznica írta. „Mikor a háborút békének hívják, a propagandát igazságként mutatják be és a gyűlöletet szeretetnek nevezik, az élet úgy kezd festeni, mint a halál. Donbass túlél. Manuel a poklot gyakorolja” – olvasható a film szinopszisában.

A rendező szerint az emberi természet azokban a történelmi pillanatokban mutatkozik meg igazán, amikor a társadalmi intézményekre és normákra már nem lehet számítani, csak az elme ereje segíthet szembenézni a káosszal. 

A filmet a németországi Majade, a francia JBA Production, az ukrán Art House Traffic, a Holland Graniet Film és Wild at Art, illetve a romániai Digital Cube gyártja. A produkció az Eurimages-tól és a CNC World Cinema Support programjától kapott támogatást.

A hamarosan kezdődő forgatás 45 napig tart, az operatőr a román újhullámos filmekből ismert Oleg Mutu.Kapcsolódó