Vasárnap átadták a Golden Globe-díjakat


Los Angelesben 66. alkalommal adták át az Oscar-díj előfutárának is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjakat – jelentette az MTI.

Egy indiai (mumbai-i) fiatalemberről, a Legyen Ön is Milliomos vetélkedő győzteséről szóló Slumdog Millionaire című film tarolt a Beverly Hilton Hotel báltermében tartott gálán. A film megkapta a tavalyi év legjobb filmjéért járó díjat, rendezője, Danny Boyle pedig átvehette a legjobb rendezésért járó Arany Glóbusz szobrocskát. A film forgatókönyvírója, Simon Beaufoy, illetve a film zenéjének szerzője, A. R. Rahman szintén a legjobbnak bizonyult a saját kategóriájában.

A tavalyi év legjobb filmvígjátéka a Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen) lett.

Két Arany Glóbuszt vehetett át a Beverly Hills-i gálán Kate Winslet. A Titanickal befutott színésznő megnyerte a legjobb női filmszerep kategóriáját a Revolutionary Road (A szabadság útjai) című filmdrámában nyújtott alakításával (egy boldogtalan háziasszonyt játszott), és átvehette a legjobb női mellékszerepért járó díjat is a The Reader (Felolvasó) című filmben játszott szerepéért.

A legjobb férfi főszereplő díjával Mickey Rourke-ot tüntették ki filmdráma kategóriájában. Rourke a The Wrestler (A birkózó) című filmben csillogtatta meg színészi képességeit, egy sportcsillagot alakítva.

A legjobb férfi mellékszerepért járó díjat post mortem kapta Heath Ledger, aki a The Dark Knigth (A sötét lovag) című Batman-filmben játszotta a gonosz Joker szerepét. Ledger egy éve halt meg véletlen gyógyszer-túladagolásban. A film a tavalyi év legnagyobb kasszasikere volt Észak-Amerikában. A díjat Heath Ledger helyett a film rendezője, Christopher Nolan vette át; a gála résztvevői állva ünnepelték az elhunyt színészt.

A legjobb betétdalért járó Arany Glóbusz-szobrocska Bruce Springsteen munkáját jutalmazta. Az ötvenedik életévét taposó rockzenész a The Wrestler (A birkózó) című daláért kapta a díjat, amely az azonos című filmben hallható.

A tavalyi év legjobb animációs filmje a kiöregedett robot románca, a Wall-E lett.

A legjobb filmsorozatért járó aranyglóbuszt a John Adams című történelmi tévéfilmsorozat kapta.

A legjobb külföldi filmért járó díjat a Waltz With Bashir (Libanoni Keringő) című izraeli animációs film kapta, amely az 1982-es izraeli–libanoni háború eseményeit mutatja be.Kapcsolódó