Magyar és román filmeket is bemutat a pénteken kezdődő trieszti filmfesztivál


A közép- és kelet-európai, illetve az olasz filmiparra összpontosító trieszti filmfesztivál versenyszekcióiban és műhelyeiben több magyar és román filmest találunk. A szemlét 29. alkalommal szervezik meg január 19. és 28. között.

A fesztivál játékfilmes versenyprogramjában szerepel Kristóf György Out és Iulia Rugină Breaking News című alkotása, illetve a bukaresti filmművészeti egyetemen végzett szerb Ivana Mladenović Soldații. Poveste din Ferentari című munkája.

A mezőny hat további közép- és kelet-európai résztvevője: az orosz Borisz Hlebnyikov Szívritmuszavarok (Aritmiya), az albániai Gentian Koçi Daybreak (Dita zë fill), a litván Sharunas Bartas Frost, a horvát Igor Bezinović A Brief Excursion (Kratki izlet), a lengyel Hanna Slak The Miner (Rudar) és a szintén lengyel Maciej Sobieszczański The Reconciliation (Zgoda) című filmje.

A dokumentumfilmes versenyben két román címet találunk: Alexandru Solomon Tarzan tojásai (Ouăle lui Tarzan) és Radu Jude Halott ország (Țara moartă) című filmjeit. A rangos Amsterdami Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál (IDFA) nyertese, a szerb Mila Turajlić The Other Side of Everything (Druga strana svega) és Simonyi Balázs Ultra című filmje is versenyben van.

A versenyprogram mellett a trieszti filmfesztivál az 1968-as forradalmi év 50. évfordulójára összpontosít.

Nyilvános a Last Stop Trieste (készülő dokumentumfilmek versenye), First Cut Lab (vágás alatt álló játékfilmek műhelye) és This is IT (utómunka alatt álló olasz (ko)produkciók versenye) szekciók válogatása is. A Last Stop Trieste szekcióban részt vesz Kálmán Mátyás rendező és Horváth-Szabó Ágnes producer Paying a Visit to Fortuna című projektje, a This is IT szekcióban pedig Alberto Fasulo rendező és Nadia Trevisan producer Menocchio című olasz-román koprodukciója versenyez a 10 000 eurós érő Laser Film Award-ért.

A fesztivál szervezői ettől az évtől a balti országok három filmintézetével közösen új, 3000 eurós Balti-díjat is bejelentettek. (Cineuropa.org)Kapcsolódó