Először versenyez román filmrendezőnő a Berlinálén


Újabb tíz versenyfilmet jelentett be a Berlinálé, köztük van Adina Pintilie (aki csak névrokona Lucian Pintilie filmrendezőnek) Touch Me Not című elsőfilmje is. A 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 15. és 25. között rendezik meg.

A román-francia-német-cseh-bulgár koprodukcióban készült Touch Me Not az intimitásban rejlő veszélyeket, a valóság összetettségét kutatja. A film pozitív visszajelzéseket kapott a 2017-es Velencei filmfesztivál Gap-Financing Market fórumán, a Szarajevói filmfesztivál Works in Progress szekciójában pedig Cinelink Post Republic díjat nyert.

A filmet tíz hétig forgatták 2015 és 2017 között, hivatásos és amatőr színészekkel, nemzetközi szereposztással. A főszerepet a brit származású francia színésznő, Laura Benson játssza, aki a híres párizsi Atelier international de théâtre Blanche Salant stúdió tanára, olyan filmrendezőkkel dolgozott együtt, mint Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok/Dangerous Liaisons, 1988), Alain Resnais (Hazafelé/I Want to Go Home, 1989), Robert Altman (Pret-a-Porter – Divatdiktátorok /Ready-to-wear, 1994).

Játszik a filmben az izlandi-francia Tómas Lemarquis is, aki a párizsi Cours Florent színésziskolában Audrey Tautou osztálytársa volt, legismertebb szerepe a 2003-as izlandi Nói, az albinó (Nói Albínói, r. Dagur Kári) című filmben volt, de a Szárnyas fejvadász 2049-ben (Blade Runner 2049) és az X-Men: Apokalipszisben (X-Men: Apocalypse) is feltűnik.

A hétfőn bejelentett tíz versenyfilm között szerepel Christian Petzold Transit című filmje is. A teljes lista itt olvasható.

A fesztivál szervezői decemberben már bejelentették a beválogatott filmek egy részét, a nyitófilm Wes Anderson Kutyák szigete (Isle of Dogs) című animációs filmje lesz, emellett az Arany Medvéért versenyző egyik legismertebb név az amerikai Gus Van Sant, aki a Joaquin Phoenix főszereplésével készült amerikai Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot című filmjét mutatja be a német fővárosban. A decemberben bejelentett versenyfilmek listája itt olvasható.

A Berlinálé rövidfilmes programjába magyar animációs rendező filmjét is beválogatták, Bucsi Réka harmadszor indul a fesztiválon. (Cinemagia/MTI)Kapcsolódó