36 film versenyez az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrdíjért


A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította Aranyszem Operatőr Verseny helyét veszi át és annak hagyományait kívánja folytatni.

A szervezők közleménye szerint Zsigmond Vilmos nagyon fontosnak tartotta és 2005 óta támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem Operatőr Versenyeken, ezért első alkalommal – rendhagyó módon – csak diák kategóriában adnak át majd díjat.

A nevezési határidőig 36 alkotást regisztráltak. A január 30-án, a Vigadóban tartott díjátadón derül ki, hogy kik nyerik az 50 000 USD értékű Sparks  Kft – Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 500 ezer forint pénzjutalmat.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft. Támogatásával megszervezett verseny zsűrijének tagjai Lajos Tamás operatőr-producer, Nagy András operatőr, Káel Csaba rendező – aki a Bánk Bán című filmben együtt dolgozott Zsigmond Vilmossal – és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke.

A díjátadón életműdíjakat is átadnak olyan magyar operatőröknek, akik Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára. Az első magyar operatőri szervezetet, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát egyébként éppen 80 évvel ezelőtt, 1938-ban alapították, hívja fel a figyelmet a közlemény.
 Kapcsolódó