Jövőre mutatják be a Sátántangó felújított változatát


25 év után újra bemutatják Tarr Béla több mint hét órás filmjét, a Sátántangót. A digitálisan felújított változat 2019-ben kerül mozikba, majd Blu-ray/VOD-formátumban is elérhető lesz.

A Krasznahorkai László regénye alapján készült, 12 részből álló, 1994-ben bemutatott fekete-fehér kultuszfilmet eddig csak kivételes alkalmakkor lehetett látni. A Sátántangót világszinten is a legfigyelemreméltóbb alkotások között tartják számon, a Sight & Sound kritikusai például 2012-ben minden idők 36. legjobb filmjének kiáltották ki.

A film digitális felújtásán az Arbelos Films dolgozik, az a Los Angeles-i művészfilmeket forgalmazó és filmrestaurálással foglalkozó cég, amely többek között Dennis Hopper Az utolsó mozifilm (The Last Movie, 1971) című alkotását is restaurálta. Egyelőre nem tudni, hogy a felújított Sátántangó Európában hol lesz elérhető.

Egy Hollandiában 2017-ben kiállított filmes installációt leszámítva Tarr Béla a 2011-es A torinói ló óta nem készített filmet, tanítással foglalkozik. (IndieWire)
Kapcsolódó