Oscar-mezőnyben maradt a Testről és lélekről


Kedden jelentették be az Oscar-díj kategóriáinak ötös rövidlistáját. A március 4-i gálán ismét szurkolhatunk magyar filmnek.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje ismét közelebb került egy lépéssel az Oscar-díjhoz: a chilei A Fantastic Woman (Una mujer fantástica), a libanoni The Insult, az orosz Loveless és a svéd A négyzet (The Square) mellett beválogatták a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra jelölt öt film közé.

Az Oscar-díjakat 90. alkalommal adják át március 4-én. Az utóbbi két évben két magyar film is megkapta az Amerikai Filmakadémia elismerését: 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című filmje, 2017-ben pedig Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje vihetett haza aranyszobrot.

1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása szintén a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában győzött.

A Testről és lélekről többek között elnyerte a fődíjat a tavalyi berlini filmfesztiválon, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.

Guillermo del Toro A víz érintése (The Shape of Water) című filmjét jelölték a legtöbb, összesen 13 kategóriában, köztük olyan jelentősekben is, mint a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő (Sally Hawkins) kategóriája. A jelöltek teljes listája itt olvasható.Kapcsolódó