Rachel Morrison az első nő, akit operatőri Oscarra jelöltek


90 éve ad át Oscar-díjakat az amerikai filmakadémia, idén került be először női operatőr az öt jelölt közé.

A Mudbound operatőre, Rachel Morrison már az Amerikai Operatőrök Társaságától (ASC) is kapott egy történelmi jelölést január folyamán, decemberben pedig megnyerte a New York-i Kritikusok Körének operatőri díját.

Az Oscar-díjért a következő operatőrökkel versenyez: Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) – Roger A. Deakins, A legsötétebb óra (Darkest Hour) – Bruno Delbonnel, Dunkirk – Hoyte van Hoytema, A víz érintése (The Shape of Water) – Dan Laustsen.

Morrison munkája legközelebb a Marvel Studio Fekete Párduc (Black Panther) című filmjében látható.

A legjobb rendező kategóriájában szintén ritkán találkozni női névvel, idén Greta Gerwig, a Lady Bird rendezője az egyetlen. Az Oscar-díj történetében ő az ötödik nő, akit ebben a kategóriában jelölnek. A győzelemig eddig egyetlen nő jutott el: Kathryn Bigelow 2010-ben (A bombák földjén / The Hurt Locker). A legjobb rendező Oscar-díjára jelölték még Paul Thomas Andersont (Fantomszál / Phantom Thread), Guillermo del Torót (A víz érintése / The Shape of Water), Christopher Nolant (Dunkirk) és Jordal Peele-t, a Tűnj el! (Get Out) rendezőjét, aki egyébként az ötödik afroamerikai a legjobb rendezőnek járó Oscar történetében.

A 90. Oscar-gálán ismét szurkolhatunk magyar filmnek: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölték. (The Hollywood Reporter/Variety)Kapcsolódó