Sundance: melegek megítéléséről és gyermekrabszolgaságról szóló filmek nyertek


Vasárnap zárul az amerikai és nemzetközi függetlenfilmnek szentelt Sundance Filmfesztivál, szombat este adták át az egészestés filmek díjait, 28 kategóriában. Idén a négy versenykategória mindegyikében nő kapta a rendezői díjat.

A 2018-as fesztivál tíz napja alatt 123 egészestés filmet és 69 rövidfilmet mutattak be.

A fődíjat amerikai játékfilm kategóriában Desiree Akhavan The Miseducation of Cameron Post című filmje kapta. A film 1993-ban játszódik, főszereplője egy lány, akit erőszakkal küldenek el egy „meleggyógyító” központba. Az amerikai dokumentumfilmek közül Derek Doneen gyermekrabszolgaság elleni küzdelemről szóló Kailash című filmjét emelte ki a zsűri.

A nemzetközi játékfilm mezőnyből Tolga Karaçelik Butterflies című filmje kapta a fődíjat. A török film három testvérről szól, akik apjuk sírjánál találkoznak először.

A dokumentumfilmek közül Talal Derki Of Fathers and Sons című filmje nyert fődíjat. A film rendezője hazatért Szíriába, ahol elnyerte egy radikális iszlamista család bizalmát és filmet forgatott róluk. Jelenleg Berlinben él, száműzetésben.

 

Idén a négy versenykategória mindegyikében nő kapta a rendezői díjat: Sara Colangelo (The Kindergarten Teacher), Alexandria Bombach (On Her Shoulders), Sandi Tan (Shirkers) és Isold Uggadottir (And Breathe Normally). A Waldo Salt Forgatókönyvírói Díjat Christina Choe kapta a Nancyért.

A négy versenykategóriában és a NEXT szekcióban közönségdíjat is átadtak, ezt az amerikai játékfilmek közül Andrew Heckler Burden című filmje, az amerikai dokumentumfilmek közül Rudy Valdez The Sentence című filmje, a nemzetközi játékfilm-válogatásból Gustav Möller The Guilty, a nemzetközi dokumentumfilm kategóriában pedig Alexandra Shiva This Is Home című filmje nyerte, a NEXT szekcióban pedig Aneesh Chaganty Search című filmje volt a közönségkedvenc. Az új, kategóriákon átívelő közönségdíjat a szavazatok összesítése után, jövő héten teszik közzé.

A díjazott filmek teljes listája és leírása itt olvasható.
Kapcsolódó