Kolozsváron rendezik meg a 38. NAFA Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivált


A NAFA (The Nordic Anthropological Film Association) vándoreseményét 2018. szeptember 11. és 15. között Kolozsváron szervezik meg. Ez lehet az egyik első rendezvény a felújított Művész moziban.

Az 1979 óta évente más helyszínen zajló filmfesztivált 2017-ben Európa egyik kulturális fővárosában, a dániai Aarhusban szervezték meg. A kolozsvári kiadás szervezője a CinéTrans vizuális antropológiával foglalkozó egyesület, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézettel és az ARTA în dialog egyesülettel közreműködésben.

A szervezők közleménye szerint a fesztivál három részből áll: a hivatalos válogatásból, helyi filmesek munkáinak vetítéséből és a nyílt műhelymunkából, ahol meghívott filmkészítők mutatják be folyamatban lévő vizuális antropológiai projektjeiket, különös hangsúllyal a módszertanra, etikai kérdésekre.

A hivatalos válogatásba filmmel jelentkezni március 10-ig lehet, itt. A műhelymunkára is hamarosan elindul a jelentkezés, a bemutatandó filmtervek már ismertek. A romániai magyar származású Orsolya Veraart elhozza Slaughter című munkáját, amelyet húsvétkor forgatott Erdélyben, a filmben a magyar-roma viszony egy bárányvágás díszletei között mutatkozik meg. Christian Suhr a dániai muszlimok radikalizációjáról szóló Plague over Denmark című filmjéről és kutatásáról beszél. Eddy Appels sclerosis multiplexben szenvedő nővéréről készített filmjét mutatja be. Len Kamerling pedig az alaskai bennszülött közösségekről szóló filmjeiben használt munkamódszerek fejlődéséről számol be.

A 38. NAFA Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivál vetítéseit a tervek szerint a felújítás alatt álló és addig újranyitó Művész moziban tartják.Kapcsolódó