Nagyon közel került a rendezői Oscarhoz Guillermo del Toro


Guillermo del Toro A víz érintése (The Shape of Water) című alkotása nyerte el szombaton az Amerikai Rendezők Céhének legfontosabb díját, így a film még közelebb került a legjobb rendezőnek járó Oscarhoz.

Az amerikai rendezőcéh (Directors Guild of America – DGA) az elmúlt években háromszor díjazott még mexikói rendezőt: Alejandro Gonzalez Inarritu a Birdman és A visszatérő (The Revenant), Alfonso Cuaron pedig a Gravitáció (Gravity) című filmmel nyert.

A DGA-díjátadó az Oscar-díjak egyik legpontosabb előrejelzője: 1948 óta csak hét DGA-fődíjas nem kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját. Legutóbb 2013-ban történt hasonló eset, amikor Ben Affleck kapott DGA-díjat az Az Argo-akció (Argo) című filmjéért, miközben nem is jelölték Oscarra.

Guillermo del Toro filmje nemrég elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat és az Amerikai Poducerek Céhének legjobb játékfilmért járó Darryl Zanuck-díját. Oscarra összesen 13 kategóriában jelölték, köztük olyan jelentősekben is, mint a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő (Sally Hawkins) kategóriája.

A legfontosabb televíziós díjakat A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale), Az alelnök (Veep) és a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) nyerte. Reed Morano megkapta első DGA-díját a legjobb drámasorozat-rendezésért A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) Offred című epizódjával, Jean-Marc Vallee szintén először kapott díjat a rendezőcéhtől a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) című minisorozatért. Beth McCarthy-Millert vígjátéksorozat kategóriában díjazták Az alelnök (Veep) Chiclet című epizódjának rendezéséért, neki ez volt a negyedik DGA-díja.

Debüt-kategóriában Jordan Peele-t ismerték el a Tűnj el! (Get Out) című filmért, dokumentumfilm kategóriában pedig Matthew Heineman nyert A szellemek városa (City of Ghosts) című filmmel.

Díjat nyert Glenn Weiss, a 2017-es Oscar-gála rendezője is, amiért sikeresen kezelte az emlékezetes bakit, amikor a Holdfény (Moonlight) helyett a Kaliforniai álmot (La La Land) jelentették be a legjobb filmnek járó Oscar nyerteseként. A díjazottak teljes listája itt olvasható. (Variety)Kapcsolódó