Az Arany Pálma-díjas Gomorra kiesett az Oscar-rostán


A cannes-i filmfesztivál győztese, a Gomorra kiesett a legjobb külföldi film Oscar-jelöléséért folyó versenyből – adta hírül az MTI.

Az amerikai filmakadémia díjára jelöltek listáját január 22-én teszik közzé, ám a külföldi filmek nevezési lajstromának szűkítése több fázisban zajlik. Most annak a kilenc filmnek a címét hozták nyilvánosságra, amelyből a jövő héten kikerül majd az Oscar-díj öt jelöltje.

A kilencek közé bejutott egy másik Arany Pálma-díjas, az Entre les murs (Az osztály) című francia iskolai dráma, az izraeli Libanoni keringő című, vasárnap Arany Glóbusz-díjjal jutalmazott háborús animáció, a Revanche című osztrák film, a Ce qu’il faut pour vivre Kanadából, a Der Baader Meinhof Komplex Németországból, az Okuribito Japánból, az Arráncame la vida Mexikóból, a Maria Larssons Eviga Ögonblick Svédországból és az Üc maymun Törökországból.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

A külföldi filmek Oscar-díjának mezőnyébe idén 65 ország küldte be nevezettjét. A kilenc filmet az akadémia néhány száz tagja és a testület egyik bizottsága választotta ki. A lista leszűkítése az akadémia különbizottságaira vár, amelyek tagjai Los Angelesben és New Yorkban választják ki az öt jelöltet.

Tavaly a Pénzhamisítók című osztrák második világháborús krimi kapta a külföldi filmes kategória Oscar-díját.



Kapcsolódó