VR-színházi előadást rendez Kolozsváron Adrian Sitaru


A kolozsvári színház filmrendezők a színházban sorozatának első meghívottja Adrian Sitaru, aki 2016-os Ilegitim című filmjét gondolja tovább színpadon. A Románia által 2018-ban Oscar-díjra jelölt Fixeur rendezőjének ez az első találkozása a színházzal.

Az Illegitim című előadás a film előtörténetét dolgozza fel: egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben levő család életébe, ahol minden családtag a saját előítéleteivel küzd, és mindegyiküknek megvan a maga igazsága.

Az előadás különlegessége, hogy a színház történetében először a virtuális valóság technológiáját használja: a nézőknek párhuzamosan lesz lehetőségük VR-szemüvegeken keresztül és a valóságban követni a színpadi történéseket. A rendező elmondása szerint a VR-technológia használatával a valóságérzékelésünk bizonytalanságára szeretné irányítani a nézők figyelmét.

Az előadásban résztvevő színészek a próbafolyamat alatt egyszerre dolgoztak színházi és filmes eszközökkel, először ugyanis filmre rögzítették a történéseket, majd színpadi díszletben próbáltak tovább.

A VR-felvételek operatőre Adrian Silișteanu, aki az Ilegitim című filmben is dolgozott, a vizuális effektek a Digital Apes munkája, a VR-technológiát az OroBlade biztosította.

Az előadás szereplői: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba, a díszlet- és jelmeztervező Carmencita Brojboiu, a dramaturg Csép Zoltán, a rendezőasszisztens pedig Molnár Levente.Kapcsolódó