Román elnöke lett az audiovizuális iparban dolgozó nők európai szervezetének


Ada Solomon producer veszi át februárban az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) elnöki tisztségét. A szervezet célja az audiovizuális iparban dolgozó nők munkalehetőségeinek bővítése a szakmai kapcsolatépítés és a tagok projektjeinek népszerűsítése által.

Az EWA évente díjakat ad át a DOK Leipzig, a When East Meets West – Trieste és a La Coruña filmfesztiválokon.

Ada Solomon korábban is részt vett a szervezet tevékenységében: 2014-ben ő moderálta a Gender Representation in European Films című vitát Berlinben, 2017-ben mesterkurzust tartott az EWA-tagok éves gyűlésén, a januári trieszti filmfesztiválon pedig a pályakezdő producereknek szóló mentorprogramban vett részt. Ugyanitt átvette a Central European Initiative díját.

A bukaresti születésű Ada Solomon a reklámszakmában kezdte, 1993-tól dolgozik filmproducerként. 2004-ben alapította Avi Karpickkal együtt a Hi Film Productions céget. Több mint 50 rövidfilmben, dokumentumfilmben és nagyjátékfilmben működött közre európaszerte. Ő állt például Adrian Sitaru Locarnóban kétszeresen díjazott Legjobb szándék (Din dragoste cu cele mai bune intenţii) című 2011-es filmje, Călin Peter Netzer 2013-ban Arany Medvét nyert Anyai szív (Poziţia copilului), illetve Radu Jude 2015-ben Ezüst Medvével díjazott Aferim! című filmje mögött.

A szakember tagja az Európai Filmakadémia vezetőtanácsának és az Európai Audiovizuális Vállalkozók (EAVE) romániai koordinátora. (Adevarul)
 Kapcsolódó