Bordélyházból szabadult lányról forgatott VR-filmet az indiai Jayisha Patel


Indiában minden harmadik percben eladnak egy lányt szex-rabszolgának, az áldozatok mindössze egy százaléka menekül meg. Jayisha Patel VR-filmje ilyen túlélőt szólaltat meg.

A Notes to My Father főszereplője, Ramadevi bordélyházban töltötte a kamaszkorát, és miután sikerül megszöknie és visszatér a családjához, levelet ír az apjának, aki akaratlanul hozzájárult az elrablásához és mit sem tud a lánya traumájáról.

A project az Oculus VR for Good kezdeményezése keretében és az emberkereskedelem ellen dolgozó My Choices Alapítvánnyal közreműködésben készült, népszerűsítő tartalomként mutatják be India-szerte.

A 360 fokos VR-filmet Dél-India vidéki településeken forgatták, színházi és dokumentumfilmes elemek ötvözésével. A filmben nem csak az áldozat, hanem az apa szempontja is érvényesül, a rendezőnőnek ugyanis az volt a célja, hogy a férfiakat is megszólítsa a filmmel, és fontosnak tartotta, hogy az emberkereskedelem problémáját ne csak nőjogi, hanem emberjogi kérdésként közelítse meg.

Jayisha Patel újabb társadalmi problémákat feldolgozó VR-tartalmakat tervez, legutóbbi rövid dokumentumfilmje pedig a 68. Berlinálén versenyez: a Circle egy kamaszlány történetét meséli el, akit csoportosan megerőszakoltak, az erőszakot pedig a saját nagymamája szervezte.

A Notes to My Father indiai-brit-amerikai koprodukcióban készült, több mint 30 fesztiválon vetítették. (Cineuropa)
Kapcsolódó