Disszidens román költőnőről szóló filmet vág az Ezüst Medve-díjas Dana Bunescu


Az utolsó simításokat végzi Mona Nicoară rendező és az Ezüst Medve-díjas vágó, Dana Bunescu a kommunista, Ceaușescu-ellenes román költőnőről, Nina Cassianról szóló dokumentumfilmen.

Nina Cassian költő, zenész és vizuális művész magánéletét a lázadás, a kreatív játék, a szenvedélyes szerelem és a kommunista ideálok melletti makacs kitartás jellemezte, miközben sorra megtapasztalta a fasizmus, a sztálinizmus borzalmait, hogy aztán meggyőződéses kommunistaként ironikus módon az Amerikai Egyesült Államokban találjon menedéket.

Distanța dintre mine și mine a címe a filmnek, amelynek ötletgazdája és egyik producere Ada Solomon. A film Nina Cassian személyes nézőpontjából mutatja be a kommunizmus történetét, a hivatalos és személyes archívum közötti feszültségre építve.

A művésznő az 1930-as években tagja volt az illegális kommunista pártnak, akárcsak Nicolae Ceaușescu, aki miatt később, 1985-ben New York-i emigrációba kényszerült. Amerikai ösztöndíjas vendégtanárként ugyanis arról értesült, hogy közeli barátját időközben Romániában bebörtönözték és kivégezték, így úgy döntött, hogy jobb, ha nem tér haza.

A romániai születésű, az Egyesült Államokban élő Mona Nicoară életének utolsó évében beszélgetett az éles kritikai szemlélettel és humorral megáldott költőnővel New York-i otthonában.

A romániai Hi Film Productions és az amerikai Sat Mic Film gyártásában, a CNC és az Európai Unió Kreatív Európa – MEDIA programjának támogatásával, valamint több romániai vállalat finanszírozásával készülő dokumentumfilmet 2018-ban mutatják be. (FilmNewEurope)Kapcsolódó