Az európai film védelmét kéri 160 rendező


160 filmrendező, köztük Tarr Béla, Cristian Mungiu, Ken Loach, Isabel Coixet, Luc és Jean-Pierre Dardenne, valamint Claude Lelouch nyílt levélben kérik az európai film támogatását.

A levél közzététele az Európai Film Fórum éves rendezvényéhez kapcsolódik, amelyet hétfőn szerveztek meg a Berlini Nemzetközi Fesztiválon, központi témája pedig az Európai Unió MEDIA Programjának kiértékelése volt.

„Az európai kultúra az országokat meghatározó egyedi tulajdonságok, életmódok, szempontok, hagyományok, nyelvek és történelmek összessége. A Brexit és az erősödő nacionalizmus idején Európának meg kell értenie, hogy az erőssége a különféle nemzetek és identitások közötti párbeszéd kezdeményezésében rejlik” – olvasható a levélben.

Az aláírók szerint az európai film kulcsszerepet játszik a párbeszéd elősegítésében, ezért többet kell tenni a védelméért és élénkítéséért.

„Meggyőződésünk, hogy a digitális kor hatalmas lehetőség az alkotásra és a filmek terjesztésére: a sokféleséget minden tagországban, széles közönségnek be lehet mutatni. A digitális kor új technológiája és gyakorlata erős víziók és politikai ambíciók átadására ad alkalmat” – írják a filmrendezők, akik felszólítják az Európai Uniót és a tagországok intézményeit, hogy tegyenek többet a kalózkodás ellen, lépjenek fel a szerzői jogok védelmében.

Emellett hangsúlyozzák, hogy a „célország-szabályt” támogatják, azaz fontosnak tartják, hogy a tartalomszolgáltatókra a célország szabályai legyenek érvényesek, mert így minden tagország meghatározhatja az európai produkciók arányát vagy a tartalomszolgáltatók részvételét a tartalomgyártás finanszírozásában. Támogatják a területiség elvét is, azaz azt, hogy a szerzői jogokat minden országban külön megvásárolják.Kapcsolódó