A Jupiter holdját a romániai mozibemutató előtt vetítik Marosvásárhelyen


A 8. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat február 28. – március 4. között szervezi meg a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K'Arte Egyesület. A Művész Moziban hét nagyjátékfilmet és hét rövidfilmet vetítenek, román vagy angol felirattal.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok két kísérő rendezvénnyel indul: szerdán, február 28-án a G. Caffé-ban lesz a #sohavégetnemérős hangulati generációs film marosvásárhelyi premierje csütörtökön, március 1-jén pedig a K’ARTE Galériában nyílik a marosvásárhelyi származású, Franciaországban élő és alkotó Simon Emőke képzőművész Egy saját szoba című kiállítása.

A program az elmúlt évben bemutatott nemzetközi fesztiválokon szerepelt és díjazott magyar filmekből áll össze. Az ötnapos programban, a nagyjátékfilmek mellett, lesznek animációs filmek, kisjátékfilmek, kísérleti filmek és egy erdélyi tematikájú dokumentumfilm is (Tehenesek), ez utóbbit a film alkotói is elkísérik.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok vetítéssorozata a Cannes-i fesztiválon 2017-ben nagydíjra jelölt, Mundruczó Kornél rendezte Jupiter holdja című filmmel kezdődik, melyet a romániai mozibemutató előtt vetítenek a marosvásárhelyi közönségnek.

Műsorra tűzik emellett a Kút, a Brazilok, a Kojot, az 1945 című nagyjátékfilmeket, és a budapesti BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2017-es válogatását, többek között a fesztivál nagydíját elnyert Welcome-ot és a 2017-ben Oscar díjjal kitűntetett Mindenkit.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 4-én az Oscar-díj átadásának előestéjén Enyedi Ildikó Testről és lélekről című film vetítésével zárják, így a marosvásárhelyi közönség is együtt szurkolhat az újabb magyar Oscarnak. A filmnapok részletes programja itt érhető el.Kapcsolódó