A szovjet éhínségről elsőként tudósító újságíróról forgat Agnieszka Holland


Agnieszka Holland lengyel filmrendező 2018 márciusában új film forgatásába kezd. A produkció  Gareth Jones velszi újságíróról szól, aki elsőként tudósította a nyugati sajtót az 1932–1933-es ukrajnai éhínségről.

A forgatókönyvet az ukrán származású amerikai újságíró, Andrea Serdaru-Barbul írta, akit nagyapja emlékei inspiráltak. A forgatókönyvíró producerként is részt vesz az ukrán-lengyel-brit koprodukcióban.

„Sok forgatókönyvet kapok, de ez tényleg megérintett, mert ez a történet most nagyon aktuális társadalmi és politikai szempontból. Rámutat a teljes közömbösségre, ami hatalmas szörnyűség bekövetkezését előzte meg. Vannak emberek, akik érzékenyebbek, mint Gareth Jones is volt, akik érzik, hogy valami borzasztó készül, de nem tudják megállítani. Akkor sem ha van bátorságuk az életüket kockáztatni az igazság kimondásáért” – mondta Agnieszka Holland a Film New Europe portálnak.

A filmet Lengyelországban, Ukrajnában és Skóciában forgatják márciustól júniusig. Az operatőr az Arany Oroszlánért versenyző 2017-es Amokban is dolgozó Tomasz Naumiuk, a díszlettervező Grzegorz Piątkowski. James Norton és Vanessa Kirby brit színészek szerepelnek benne.
 Kapcsolódó