2017-ben csökkent a női főszereplők aránya a fővonalbeli filmekben


2017 száz legnagyobb bevételt termelő amerikai filmjének csak 24 százalékában volt női főszereplő, és ez 5 százalékos csökkenést jelent 2016-hoz képest.

A San Diego-i Állami Egyetem a nők tévé- és filmiparban betöltött szerepét vizsgáló kutatóközpontjának új felmérése szerint ugyanakkor a fontos szerepek 37 százalékát alakította nő, ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és a szöveges szerepek 34 százaléka volt női szerep, ami két százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A filmek 32 százalékában szerepelt tíznél több beszélő női szereplő, míg a beszélő férfiszerepek esetében ez az arány 79 százalék.

Következtetésképpen: a három legnagyobb bevételt termelő filmnek női főszereplője volt ugyan, de általánosságban véve csökkent a női főszereplők aránya, az egyéb fontos női szerepek aránya stagnált, a szöveggel is rendelkező női szerepek aránya pedig enyhén nőtt. A számok tehát egyelőre nem mutatnak nagy változást a filmiparban, összegzett a kutatást vezető Dr. Martha Lauzen.

Bár a faji és etnikai kisebbséghez tartozó nők még mindig alulreprezentáltak, 2017-ben történelmi csúcsot ért el az ilyen filmszereplők aránya: a fekete nők aránya 14-ről 16 százalékra emelkedett, a latin-amerikai nők aránya megkettőződött, három százalékról hét százalékra, az ázsiai nők pedig hat helyett most hét százalékban voltak jelen.

A felmérés szerint van összefüggés a női szerepek és a forgatókönyvíró csapat nemi felépítése között: a női főszereplős filmek 45 százalékánál legalább egy nő volt az írók között, illetve a rendezői székben. (IndieWire)Kapcsolódó