Vidékre is eljut a 40. Magyar Filmszemle


Idén második alkalommal ismét útnak indul a szemlekocsi, hogy a budapesti fesztivál ideje alatt hat vidéki várost lepjen meg a legújabb magyar filmterméssel.

Kiskunfélegyházán, Algyőn, Pápán, Keszthelyen, Fóton és Szombathelyen tartanak idén szemlenapot.

Kiskunfélegyházán a magyar kultúra napján, január 22-én három helyszínen zajló vetítésekkel nyitják a jubileumi szemleprogramot.

A vidéki szemleprogram szerkesztésében kiemelt helyet kaptak a kísérleti és kisjátékfilmek, valamint a dokumentumfilmek. Szombathelyen Jordán Tamás Jászai- és Kossuth-díjas érdemes művész a házigazdája a Vers, film-vers című, a Weöres Sándor Színházban megrendezendő estnek, ahol levetítik Ragályi Elemér Megyünk a semmibe és Zsigmond Dezső Napraforgók című filmjét is. A játékfilmes mezőnyt itt Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei című, tévéfilm kategóriába nevezett munkája képviseli.

Keszthelyen vetítik Hajdú Eszter A fideszes zsidó és a nemzeti érzés nélküli anya című alkotását. Több városban látható lesz többek között Gyarmathy Lívia Kishalak… Nagyhalak című játékfilmje, Konecsny Emőke Gogo & George című dokumentumfilmje, Kormos Ildikó A porrá tört bogár című természetfilmje és Can Togay Vonatja. Fóton a Városi Könyvtárban erdélyi festőket mutatnak be. Algyőn és Pápán Herendi Gábor Valami Amerika 2-je zárja a programot.
Kapcsolódó