Elsőfilmes román filmrendezőnő nyerte az Arany Medvét


Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Nu mă atinge-mă című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén szombaton. Bucsi Réka is díjat nyert.

Adina Pintilie az első román filmrendezőnő, aki versenybe szállt a Berlinálé fődíjáért. A 38 éves alkotó eddig hét rövidfilmet és két közepes hosszúságú filmet rendezett. A román-francia-német-cseh-bulgár koprodukcióban készült Nu mă atinge-mă az intimitásban rejlő veszélyeket, a valóság összetettségét kutatja. A film a legjobb elsőfilmnek járó díjat is megkapta.

Román film legutóbb 2013-ban nyerte el a Berlinálé fődíját: akkor Călin Peter Netzer román rendező Anyai szív (Poziţia copilului) című filmje kapta az Arany Medvét. Netzer most tagja volt a Berlinálé zsűrijének.

2017-ben Enyedi Ildikó azóta Oscar-díjra jelölt Testől és lélelkről című alkotását tüntették ki az Arany Medvével, de a Berlinálé idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül: Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Walk című rövidfilmje megkapta az Audi Short Film Award nevű elismerést.

A zsűri nagydíját a lengyel Malgorzata Szumowska Mug című filmje nyerte el, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve Wes Andersoné lett A kutyák szigete (The Isle of Dogs) című animációs filmjéért. A díjazottak teljes listája itt olvasható.Kapcsolódó