Erdélyben végzett rendező elsőfilmje nyert támogatást a filmalaptól Erdélyben végzett rendező elsőfilmje nyert támogatást a filmalaptól

Erdélyben végzett rendező elsőfilmje nyert támogatást a filmalaptól

Molesztálás és transzneműség: tabutémákat dolgoz fel a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programja keretében támogatott két elsőfilm.

Nagy Zoltán Impromptu című játékfilmje 62 millió forintos, Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmje pedig 22 millió forintos gyártási támogatással készülhet el.

Nagy Zoltán első mozifilmjének története valós eseményeken alapszik és egy vidéki város ifjúsági vonószenekarának kulisszái mögé enged bepillantást. A történet főszereplője egy 18 éves fiú, aki rájön, hogy mentoruknak, a zenekar vezetőjének viszonya van a zenekar egyik tagjával, egy 13 éves lánnyal - olvasható a filmalap hétfői közleményében.

Az Impromptu operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Kornis Panni lesz. A forgatókönyvet, amely novemberben elnyerte a My First Script workshop díját a zágrábi filmfesztiválon, Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzi.

A film forgatása nyáron kezdődik Budapesten, Nyíregyházán és annak környékén, a szereplőválogatás még folyamatban van. Az Impromptu a tervek szerint jövőre kerülhet a magyar mozikba.

Nagy Zoltán a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult Gothár Péter osztályában, Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte tavaly a Magyar Filmakadémia.

Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmje a 18 éves Tóbiásról szól, aki Jázmin néven született Szabolcs megye egyik kicsi falujában. A transznemű fiú legnagyobb vágya, hogy testileg is férfivé válhasson. Édesanyja mindent megtesz, hogy támogassa Tóbiást. A film elsősorban kettőjük kapcsolatára fókuszál és az elfogadást állítja a középpontba.

Az Egy fiú a Filmfabriq gyártásában készül, producerei Szűcs Ildikó és Osváth Gábor. Bakony Alexa alkotótársa Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó. A filmet egyedüli magyar projektként meghívták a Zágrábi Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál ZagrebDox nevű szakmai fórumára, ahol az alkotók mutatják be filmterveiket a külföldi kollégáknak.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott, először televíziós műsorkészítőként, majd Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon.

A filmalap 2015-ben indított Inkubátor Programjának célja az innovatív és kísérletező filmalkotói bemutatkozások szakmai és anyagi támogatása. A kezdeményezésnek köszönhetően évről évre öt fiatal pályakezdő tehetség készítheti el első mozifilmjét. (MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat