Forgács Péter és Bill Morrison lesz a One World Románia fesztivál vendége


A „Filmarchívumok emlékezete” című szekcióval egészül ki a bukaresti One World Románia Nemzetközi Dokumentumfilm- és Emberjogi Fesztivál programja. Levetítik Bill Morrison és Forgács Péter legfrissebb archív-filmjeit is.

Az új szekció létrehozása a One World Románia Egyesület azon céljához kapcsolódik, hogy az egykori Alexandru Sahia filmstúdió dokumentumfilm-archívumát megmentse, illetve az audiovizuális archívumok kultúrtörténeti és társadalomtörténeti szerepének fontosságát hangsúlyozza.

Bill Morrison Dawson City: Frozen Time című filmje egy kanadai településen elásott, 1978-ban felfedezett filmhagyatékból indul ki. Forgács Péter Privát Magyarország című sorozatának legújabb darabja, a Festői korszakok pedig Gánóczy Mária festő és filmes életét állítja középpontba.

A két rendező személyesen is jelen lesz a fesztiválon és vasárnap, március 18-án beszélgetésen vesznek részt Dana Bunescuval, a Nicolae Ceaușescu önéletrajza (Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu) és a Halott ország (Țara moartă) című, archív dokumentumokból felépülő filmek vágójával.

Külön beszélgetés témája lesz a posztkommunista országok filmarchívumainak helyzete, olyan meghívottakkal, mint Oksana Sarkisova (Blinken Open Society Archives, CEU – Budapest), Stefanie Eckert (DEFA Alapítvány) és Michael Loebenstein (A Filmarchívumok Nemzetközi Föderációjának főtitkára, a bécsi Filmmúzeum igazgatója), valamint Mihai Fulger, a Román Nemzeti Filmarchívum igazgatója.

Szintén az új szekcióban mutatják be több romániai filmalkotó, Monica Lăzurean-Gorgan, Cristina Haneș, Nora Agapi, Andra Popescu, Alina Manolache, Dragoș Hanciu és Radu Jude rövid, archív képeket használó filmmontázsát, amit a tudatosító kampány keretében készítettek.

A 11. One World Románia fesztivált március 16. és 25. között szervezik meg Bukarestben, a programról itt olvasható részletes tájékoztatás.
 Kapcsolódó