Megnyerte a fontos Oscar-díjakat A víz érintése, chilei lett a legjobb idegen nyelvű film


Nem nyert Oscart Enyedi Ildikó filmje, Sebastian Lelio viszont hatalmas örömöt szerzett Chilének az ország első idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjával. A 90. Oscar-gála bakik és különösebb meglepetések nélkül zajlott le, megdőlt viszont a legidősebb díjazott rekordja.

A Golden Globe-gálától eltérően nem öltöztek feketébe a 90. Oscar-gálára érkező sztárok a szexuális zaklatások elleni tiltakozásul, a show házigazdája, Jimmy Kimmel viszont nem hagyta ki az alkalmat, hogy viccet csináljon a Weinstein-ügyből. A 2017-es gálán történt bakira célzó poénnal kezdte köszöntőbeszédét, később áttért a szexuális zaklatások forró témájára. Mint mondta, Harvey Weinstein producert zaklatási botrányai miatt tavaly kizárta az Amerikai Filmakadémia. „Sok nagyszerű jelölt volt erre az elismerésre, de Harvey érdemelte meg a leginkább” – tette hozzá. Majd az életnagyságú Oscar-szoborra mutatva azt mondta: „Oscar az a férfi, akit leginkább szeretnek és tisztelnek Hollywoodban. Nem csoda, nézzenek csak rá. A keze jól látható helyen van, sosem udvariatlan, és ami legfontosabb, egyáltalán nincs pénisze. Szó szerint a mértéktartás szobra, ez az a férfi, akiből többre lenne szükség ebben a városban.”

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart az Egy fantasztikus nő (Una Mujer Fantástica) című chilei alkotás kapta. Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül (Neljubov / Loveless) című orosz, A négyzet (The Square) című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért.

A 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése (The Shape of Water) négy jelölését váltotta díjra: elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart, Guillermo del Toro pedig megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést. Látványtervezés kategóriában és a legjobb eredeti filmzene kategóriában szintén ez a film nyert.

A legsötétebb óra (The Darkest Hour) című filmben Winston Churchill megformálásáért Gary Oldman kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. A film két technikai díjat, a legjobb smink és frizura díját is megkapta.

A legjobb színésznő Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) főszereplője lett. Sam Rockwell szintén ezért a filmért kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. A 49 éves színészt először jelölték erre a díjra. A kategória jelöltjei között volt filmbéli partnere, Woody Harrelson is.

Allison Janney, az Én, Tonya (I, Tonya) című film szereplője nyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! (Call Me by Your Name) című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! (Get Out!) eredeti forgatókönyvéért jutalmazta az amerikai filmakadémia. Ivory korábban három rendezéséért kapott Oscar-jelölést. Forgatókönyvírói Oscar-szobrát André Acimannek ajánlotta, aki a film alapjául szolgáló szerelmes történetet megírta. A 89 éves Ivory a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

Jordan Peele a Tűnj el! (Get Out!) című horrorfilm forgatókönyvíró-rendezője filmje eredeti forgatókönyvéért vehette át az elismerést. Mint mondta, azoknak ajánlja, akik lehetővé tették számára, hogy felemelje a hangját. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy elment és megnézte a produkciót.

Tizennegyedik jelölését végre díjra váltotta Roger Deakins brit operatőr: a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) című sci-fi fényképezéséért vehette át az elismerést, miután a vizuális effektusokért is ezt a filmet jutalmazta az amerikai filmakadémia.

A jelmeztervezés díját a Fantomszál (Phantom Thread) című film kapta. Utóbbiért a szobrocskát Mark Bridges a 93 éves filmes legendától, Eva Marie Sainttől vehette át.

Christopher Nolan Dunkirk című, második világháborús drámája a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés, valamint a legjobb vágás díját is elvitte az estén.

A sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta a legjobb dokumentumfilm díját.

Az amerikai filmakadémia a legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adta. Az alkotók a mexikói kultúra jelentőségét hangsúlyozva mondtak köszönetet az Oscarért. Szintén a Coco vitte el a legjobb betétdalért járó díjat a Remember Me című dallal, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeményével.

A legjobb rövid animációs film elismerését a Kobe Bryant a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosának szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját Frank Stiefel műve, a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át. (MTI/Filmtett)Kapcsolódó