Hangtechnikai képzés indul Nagyváradon


Amplitúdó címmel szervez műhely jellegű képzést a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem a hangvágás, keverés, és felvételezés gyakorlati és elméleti oldaláról. Az egyetem diákjai mellett külsős hallgatók is jelentkezhetnek március 20-ig.

A képzés elsősorban a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének Képzőművészeti és Zene szakának hallgatóit célozza, őket hozná közelebb egymáshoz, de az egyetemmel jogviszonyban nem állók számára is nyitott.

Gyakorlati szinten a résztvevők animációs, mozgóképes anyagok hangvilágát építhetik újra, zörejek felvételezési körülményeit próbálják ki, párbeszédet rögzítenek, és más olyan szituációkat tapasztalhatnak meg, amelyek ügyes és átgondolt hangi megoldásai hasznosak lesznek elkövetkező munkáik megvalósításában. Az elméleti rész fogalmi és esztétikai területen nyújt tájékozottságot, hasznos szoftverismereti képzéssel kiegészítve.

A műhelymunka-jellegből adódóan a képzés nem szigorúan meghatározott előzetes terv szerint halad, hanem a résztvevők igényei, háttere, aktuális vizsgafeladatai szerint módosulhat.

Iszlai József, a képzés vezetője tapasztalattal rendelkezik a mozgókép, a színház, a zene, és az installációk területén, gyakran fellép elektronikus élő-zenével, zenét ír filmhez és színházi előadásokhoz. Bántó Csabával közösen rendezett kisfilmje, az Eleven töredék, amelynek a zenéjét is szerezte, Visky Ábel Édes Otthon című filmjével megosztva első díjat nyert 2013-ban a TIFF-en, a helyi filmek versenyén. A Jazz in the Park Alap támogatásával mutatta be Kolozsváron a városi környezetben talált és rögzített hangokból összeálló zenei anyagát.

Az Amplitúdóra március 20-ig lehet jelentkezni a nagyváradi PKE Művészeti Tanszék titkárságán (mt@partium.ro). A részvételi díj az egyetemmel jogviszonyban állóknak 200, külsősöknek 350 euró. Március 24-től kéthetente, szombatonként zajlanak majd a képzések három hónapon keresztül, a felmerülő kérdéseket az iszlaijozsef@gmail.com címre várja Iszlai József.Kapcsolódó