Magyar szinkronnal is vetít gyerekfilmet a 10. EducaTIFF


Már az Iskola Másként héten, március 26. és 30. között elkezdődik Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 10. alkalommal megszervezett, iskolásoknak szóló filmes oktatóprogramja, az EducaTIFF. Magyar szinkronnal is vetítenek filmet a Győzelem moziban.

Az 5 nap alatt tíz, különböző korosztálynak szóló ifjúsági-oktató filmet vetítenek. A legfiatalabbak, azaz a hat éven felüliek a romániai mozibemutató előtt láthatnak két filmet, a The Oddsockeaters és a Nyúl Péter (Peter Rabbit) címűeket. Ugyanennek a korosztálynak magyar szinkronnal vetítik a Hihetetlen történet az óriás körtéről (Den utrolige historie om den kæmpestore pære) című dán gyerekfilmet.

A nagyobbak az Estiu 1993 (Summer of `93), az On wheels és az April and the Extraordinary World című filmeket nézhetik meg, a licisták pedig Iulia Rugină Breaking News című filmjét és a L’atelier című filmet. A vetítéseket beszélgetések követik, ezeket Daniel Iftene, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Televízió Karának tanára és Raluca Bugnar, az EducaTIFF koordinátora vezeti.

A Fiatal filmkritikusok versenye szintén elkezdődik már az Iskola Másként héten: bármelyik vetített filmről várják az iskolások kritikáit az educatiff@tiff.ro címre. A legjobb három kritikát filmre adaptál gyermek- vagy ifjúsági könyvekből álló csomaggal jutalmazzák a szervezők.

A bemutatott filmek változatos műfajúak a komédiától a sci-fiig, a drámától a kalandfilmig és változatos stílusban készültek, van köztük kézzel rajzolt animáció, számítógépes animáció és élőszereplős film keveréke, így a fiatal nézők a felhasznált technikákkal is ismerkedhetnek, mondta el a program koordinátora, Raluca Bugnar.

A vetítésekre előzetes bejelentkezés szükséges a 0743 307 087 telefonszámon vagy az educatiff@tiff.ro email-címen. A mozijegy ára 8 lej, a legalább 5 tanulót kísérő pedagógusok számára a belépés ingyenes. Program és filmleírások itt találhatók.Kapcsolódó