Fesztiváldíjat nyert egy magyar transznemű filmszereplő Párizsban


Csillag Tamara Szilvia kapta a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. A zsűri 88 ország 1055 filmje közül 25 francia és 25 külföldi alkotást juttatott a döntőbe. A Le Monde és a Le Figaro című vezető francia lapok egyaránt kiemelték a magyar versenyfilmet tudósításaikban.

A Klopfstein-László Bálint filmjében szereplő Csillag Tamara Szilvia nyerte a legjobb alakításért járó díjat az idei Mobile Film fesztiválon, Párizsban.

A Leo sosem adja fel (Leo never gives up) című egyperces kisjátékfilmben Tamara egy transznemű karaktert alakít.

Az alkotók közleménye szerint Klopfstein-László Bálint mindenképpen egy valódi transznemű nővel akarta elmesélni a történetét. Kifejezetten elzárkózott a férfi színészektől, akiket csak beöltöztetnek. Sokáig nem talált a filmhez szereplőt, de az utolsó utáni pillanatban Tamara jelentkezett egy Facebook felhívásra. Tamara élete egyébként kísértetiesen hasonló a film történetéhez, úgyhogy nem volt kérdés, hogy Klopfstein rábízza a szerepet.

A filmet két vezető francia lap is méltatta, A párizsi Le Monde úgy fogalmazott: „A kedvencünk ez a film. A rendező bravúrosan mesél el egy perc alatt egy összetett történetet az apaságról, a gyerekkorról és a nemi identitásról”.

A szintén francia Le Figaro Amelle Chahbi színésznőt, a zsűri egyik tagját idézte, aki a film kapcsán megjegyezte: „ez a film volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta bennem, ettől lettem libabőrös. Annyira belefeledkeztem, hogy azt hittem hosszabb ez a film”.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke a lapnak elárulta: szerinte az este legmegérintőbb pillanata az volt, amikor Csillag Tamara átvette a díjat és nem tudta palástolni az érzéseit.

A pályázatra kizárólag mobiltelefonnal vagy tablettel készült alkotásokat lehetett beküldeni, amelyek hossza maximum egy perc.

A fesztivál Párizsban rendezett döntőjére a zsűri 88 ország, 1055 filmjei közül választott ki, 25 francia és 25 külföldi alkotást.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke korábban úgy fogalmazott, először idegesítette, hogy telefonnal is lehet filmet készíteni. Később azonban megváltozott a véleménye, mert rájött, hogy mindegy mi a közvetítő eszköz, a gondolatok számítanak. „Az, hogy mindenki képes ma filmet forgatni, nem jelenti azt, hogy mindenki nagy rendező lenne” – mutatott rá Leconte.

A Leo never gives up című egyperces alkotásban, amely itt megtekinthető, az apát Csillag Tamara Szilvia, a kisfiút Király Gábor, az anya hangját Nagy Nóra alakítja. A filmet Klopfstein-László Bálint írta és rendezte, az operatőr Orosz Bálint volt, zenéjét szerezte Upor András, a grafika Misota Dániel munkája, a sminkért Müller Karol felelt.
 



Kapcsolódó