Négy erdélyi városban mutatják be Gyöngyössy Bence Securitatéról szóló filmjét


Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is bemutatják Gyöngyössy Bence Janus című filmjét, a 2015-ben készült magyar tévéfilmben Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás mellett Hatházi András is játszik.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében zajló ingyenes vetítések minden helyszínen közönségtalálkozókkal zárulnak. A program:

  • Kolozsvár, március 20., 19.00 óra – a Sapientia EMTE Hunyadi Mátyás terme (Aula Magna)
  • Székelyudvarhely, március 21., 19.00 óra – Stúdió Mozi
  • Sepsiszentgyörgy, március 22., 19.00 óra – Sugás Vendéglő
  • Csíkszereda, március 23., 19.00 óra – a József Attila Általános Iskola Díszterme (Miron Cristea u. 1 sz.)

A Janus az 1980-as évek Romániájában játszódik és azt mutatja be, hogyan férkőzött be a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate, a családok mindennapjaiba.

A film történetének középpontjában egy nagyváradi család áll, melybe sikeresen beférkőzött a titkos szervezet „kétarcú ügynöke”, hogy végül a magánélet legintimebb pillanatait is kontrollálja, és elárulja akár a családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait is.

A film cselekménye több olyan megtörtént temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a film készítői egy, a Securitate működésével kapcsolatban forgatott 2012-es dokumentumfilm, a Szigorúan ellenőrzött életek készítésekor találkoztak, levéltári kutatások vagy személyes elbeszélések útján.

A Janus az elmúlt évek hasonló témákban készült filmjeitől elsősorban a történetmesélés módja tekintetében különbözik, ebben a filmben ugyanis egyszerre két idősíkban zajlanak az események, s a történet egésze az egyik főszereplő visszaemlékezései alapján áll össze. A készítők fontosnak tartották, hogy filmjükkel autentikusan tudják visszaadni az 1980-as évek érzelmileg igen megrázó erdélyi eseményeit és a Ceaușescu-diktatúra közhangulatát, illetve azt is, hogy filmjükkel a fiatalokat is meg tudják szólítani.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült filmet Gyöngyössy Bence rendezte, a forgatókönyvet a rendező és Fonyódi Tibor jegyzi, színészként pedig Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás, Adorjáni Bálint, Dunai Tamás, Lábodi Ádám, Gyöngyössy Katalin és Barabás Kiss Zoltán is látható.
 Kapcsolódó