A Netflix filmjeit kizárták a cannes-i versenyből


Nem szállhat versenybe az Arany Pálmáért a Netflix vagy más internetes tartalomszolgáltató a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Versenyen kívül bemutatják a filmjeiket.

„A netflixesek szerették a vörös szőnyeget és szeretnének újabb filmekkel jelen lenni. De megértik, hogy az ő megalkuvást nem tűrő modelljük most éppen ellentétes a miénkkel” – idézi a The Hollywood Reporter Thierry Frémaux fesztiváligazgatót.

2017-ben Bong Joon-ho a Netflix gyártásában készült Okja és Noah Baumbach The Meyerowitz Stories című filmjei részt vehettek a versenyben, ami megosztotta a filmes szakmát: a francia filmkészítők és filmes egyesületek például tüntetéssel fenyegettek a döntés ellen.

Frémaux azt mondta, első alkalommal felvállalta a kockázatot, mert nem akarta, hogy a két elismert filmes más fesztiválon mutassa be a filmjét, illetve abban reménykedett, hogy a Netflixet meg lehet majd győzni arról, hogy mozikban is vetítsék a filmeket, de ez végül nem sikerült, mert a tartalomszolgáltató kevesebb, mint egy hétig vetítette volna mozikban a filmeket Franciaországban, ám a helyi szabályozás ezt nem tette lehetővé.

Mostantól a franciaországi mozibemutató kötelező feltétele lesz a cannes-i versenyfilmeknek.

Frémaux szerint a cannes-i filmfesztivál nyitott: 2010-ben például beválogatták Olivier Assayas Carlos című filmjét, amely eredetileg televíziónak készült, 2000-ben pedig elfogadták a digitális vetítést. Ugyanakkor megjegyezte, hogy miközben a Netflix és az Amazon lehetővé teszi, hogy a rendezők nagy költségvetésből dolgozzanak, hibrideket hoznak létre, amelyek sem a tévéfilmek és sem a mozifilmek közé nem sorolhatóak be. „A filmtörténet és az internet története két különböző dolog”, hangsúlyozta. (The Hollywood Reporter)
 Kapcsolódó