Az európai történelemmel ismerkednek filmeken keresztül kolozsvári középiskolások


Kolozsvár is csatlakozott a Teaching European History through Cinema (TEHC) nevű filmes oktatóprogramhoz, amelynek keretében a középiskolai diákok tematikus vetítéseken vehetnek részt, illetve filmes esszét készíthetnek történelmi problémákról. A projekt helyi lebonyolítója a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált is szervező egyesület.

Az Európai Unió MEDIA – Kreatív Európa programja támogatásával megvalósított innovatív oktatóprogramot öt európai országban, az ötletgazda Olaszországban, Írországban, Bulgáriában, Szlovéniában és Romániában valósítják meg. A vetített filmek az európai történelem fontos eseményeit járják körül, például háborúkat, forradalmakat, társadalmi mozgalmakat, a migráció jelenségét.

A Filmek Népszerűsítéséért Egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului) projektfelelőse, Laura Ducu szerint a program célja az európai filmek megkedveltetése az iskolásokkal, a történelemórák minőségének javítása és a történelmi összefüggések ismeretének elmélyítése.

A március közepén indult vetítéssorozaton mintegy ezer kolozsvári tanulónak van esélye arra, hogy négy európai és egy román filmet mozivetítésen megnézzen, részt vegyen az azt követő vitán, majd háromperces vizuális esszét hozzon létre az adott témában. A filmesszék júniusban Milanóban versenyeznek, a legjobbakat június 8-án díjazzák.

Az RFI kérdésére Adrian Arion történelem- és társadalomtudományok-szakos tanfelügyelő üdvözölte a programot, szerinte ez kedvet adhat az iskolásoknak a moziba járásra. Európában a tanulók mintegy 55 százaléka néz rendszeresen filmet iskolai órák keretében és 18 százalékuk rendszeres moziba járó. Romániában jóval az európai átlag alatti a középiskolások mozi iránti érdeklődése. (RFI)
 
Kapcsolódó