Filmes alkotókat hoz Marosvásárhelyre az Édentől keletre filmklub új sorozata


Kincses Réka lesz a Filmes találkozások című nyolc részes vetítés- és közönségtalálkozó-sorozat első meghívottja Marosvásárhelyen. Az Édentől keletre filmklub 800 000 forintot nyert új projektjére a Nemzeti Kulturális Alap filmkollégiumától.

Az Édentől keletre filmklub másfél év sikeres, anyagi támogatás nélküli működés után lép szintet: új vetítéssorozatuk keretében nemcsak a filmeket, hanem azok alkotóit is elhozzák Marosvásárhelyre. A március 30-a és június 31-ike között zajló eseménysorozat helyszíne a Knöpfler Vilmos (Brăila) utcai régi zsinagóga (10-es szám), az András Lóránt Társulat székhelye lesz, ahol „szép nagy teremben, majdnem mozi minőségben” vetítenek majd, emeli ki a szervezők közleménye.

A háromtagú szervezőcsapat (Németh Szabolcs Előd és Szabó R. Ádám filmkritikusok, Szabó Róbert Csaba író) a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány támogatásával, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az András Lóránt Társulat és az Aranka György Alapítvány partnerségével hívta életre az új projektet.

„A hamarosan kezdődő esteken olyan filmek is vannak a levetítendők között, amelyek nem elérhetőek, illetve eddig nem lehetett látni őket. Lesz olyan is, amely Erdélyben abszolút premier: például a Lovas Balázs által írt thriller, az Utolér. Olyan filmeket is el tudunk hozni, amelyek mostanában nem jutottak forgalmazási lehetőséghez, avagy éppen cenzúrázottak. Például a Zéró című. Mindezek által csatlakozhatunk ahhoz a magyar mozgóképes kultúrához, amelynek bizonyos dimenziói nem jutnak el hozzánk” – mondta Németh Szabolcs Előd.

„Nagyon jólesett, hogy a megkeresett alkotók egyből igent mondtak, el akarnak jönni ide. A vetítéseket úgy kell majd elképzelni, mint a Látó Irodalmi Színpad estjeit, csak ezekre nem írók, hanem rendezők és forgatókönyvírók érkeznek. Az induló projektünk partnere a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a hozzánk érkező alkotók bemennek az egyetemre is, és találkoznak a hallgatókkal” – tette hozzá Szabó Róbert Csaba.

A Filmes találkozások első estjére, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című alkotásának vetítésére március 30-án este 6 órától kerül sor, a film után beszélgetéssel. A Németországban élő, marosvásárhelyi származású rendezőnő első nagyjátékfilmje egy nyugati életébe látszólag tökéletesen beilleszkedett, kelet-európai bevándorlócsalád történetét meséli el. Kincses Réka már a Balkán bajnok című dokumentumfilmjével nagy feltűnést keltett néhány évvel ezelőtt: filmje elnyerte többek közt az Astra filmfesztivál és a 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes kategóriájának fődíját. Eredeti és erős egyéniség, s intelligens nonkonformizmusa a Balkán bajnokon is átsugárzott.

A következő, április 6-i alkalommal Lovas Balázs forgatókönyvíró (Tesó, Dumapárbaj, Hacktion) társaságában lehet megnézni a moziforgalmazásba nem került, általa írt Utolér című filmet, amelyet Dyga Zsombor (Köntörfalak, Couch Surf, Tesó, Aranyélet) rendezett 2010-ben.

További meghívottak: Bergendy Péter rendező (A vizsga), Gigor Attila rendező (Kút, A nyomozó), Kurta Niké színésznő (Kút), Madarász Isti rendező (Hurok, Egy szerelem gasztronómiája, A Fekete Múmia átka), Hegedüs Bálint forgatókönyvíró (Kincsem, Liza a rókatündér, Parkoló), Köbli Norbert forgatókönyvíró (A vizsga, Félvilág, Örök tél), Szász Attila rendező (Félvilág, Örök tél).
 Kapcsolódó