Nők, Erdély, fényképészet: műhelykonferenciát szervez a Sapientia EMTE


Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában címmel szervez műhelykonferenciát május 31-én a Sapientia EMTE kolozsvári Média Tanszéke. A jelentkezési határidő: május 12.

A szervezők közleménye szerint az erdélyi vizuális kultúra, s azon belül a fényképészet története egy kevésbé feltárt terület, amelyik számos tudományterület felől megközelíthető. A médiatudomány, a művészettörténet, a színháztudomány, az antropológia, a szociológia vagy a sajtótörténet új megvilágításba tudja helyezni azt, ahogyan képek által kommunikálunk a világgal, ahogyan jelen vagyunk a világban.

A műhelykonferencia a Sapientia Kutatási Programok Intézete keretében zajló Vizuális kultúra és fényképhasználat a második világháború előtti Erdélyben című csoportos kutatáshoz is kapcsolódik, ugyanakkor célja a vizuális kultúra kérdéskörében érintett kutatásokkal, tudományos műhelyekkel való szakmai tapasztalatcsere ösztönzése.

A műhelykonferencián a követekező témákban várnak 20 perces előadásokat:

  •  Fényképésznők, műkedvelő fotósok egyéni pályája a 20. század elején
  • Privát fotóhasználat és a társadalmi nem: ki az, aki a család emlékezetét számon tartja, ki az aki fotóalbumokat készít
  • Női és férfi szerepek családi fotógyűjteményekben, filmben, színpadon
  • A férfi és a női szerepek eloszlása a képkészítés folyamatában
  • Közvetített nőképek: nők a sajtótermékekben, képeslapokon, a tömegkultúrában
  • a vizualitás fenomenológiája: mediális észlelés és képi tapasztalat történeti perspektívában
  • vizualitás és mentalitástörténet: esetelemzések

A konferenciára nemcsak egyetemi oktatók, kutatók, doktori iskolák hallgatói jelentkezhetnek, hanem a témakör iránt érdeklődő, a tudományos kutatással most ismerkedő egyetemi hallgatók is. Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet, május 12-ig, részvételi díj nincs. A részletes kiírás itt olvasható.Kapcsolódó