Plágium vádjával perelték be a Stranger Things alkotóit Plágium vádjával perelték be a Stranger Things alkotóit

Plágium vádjával perelték be a Stranger Things alkotóit

Charlie Kessler filmrendező azt állítja, hogy a Duffer-testvérek jogtalanul használták fel az ő filmötletét a Netflix Stranger Things című sci-fi sorozatához.

Charlie Kessler 2011-ben hatperces filmet rendezett Montauk címmel, amellyel diákkategóriában díjat nyert a Hamptons Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező állítása szerint 2014-ben a Tribeca Filmfesztiválon találkozott Matt és Ross Dufferrel és akkor beszélt nekik a rövidfilm továbbfejlesztésének ötletéről, a The Montauk Project című nagyjátékfilm-tervről. Kessler szerint tudta és beleegyezése nélkül felhasználták ezt az ötletet a Stranger Things című, 2016-ban elindított sorozathoz.

A rövidfilmben és a sorozatban is szerepelnek kormánytulajdonban lévő laboratórium környékén történő paranormális jelenségek, a Stranger Things ötletét pedig eredetileg Montauk címmel vásárolta meg a Netflix. A montauki Camp Hero parkban zajló titkos kísérletekről azonban 1992-ben könyv jelent meg The Montauk Project: Experiments in Time címmel és az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó weboldalakon évek óta visszatérnek az ehhez kapcsolódó történetek. A Stranger Things alkotói korábban utaltak is ezekre, mint inspirációs forrásra.

A Netflix egyelőre nem nyilatkozott a vádakkal kapcsolatban. (Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat