2019 őszén kerül a romániai mozikba Anca Damian új játékfilmje


Harmadik élőszereplős játékfilmje, a Tökéletesen egészséges (Perfect sănătos) után egy évvel Anca Damian újabb játékfilm forgatását zárja le. A Moon Hotel Kabul jövő ősszel kerülhet a romániai mozikba.

Az új film román (Aparte Film) és francia (Cinéma Defacto) koprodukcióban készül. A forgatókönyvet Lia Bugnar és Anca Damian írta. A történet szerint Ivan Semciuc (Florin Piersic Jr), a cinikus oknyomozó újságíró Kabulba utazik egy eseményre, ahol látszólag jelentéktelen egyéjszakás kalandba bonyolódik a tolmáccsal, Ioanával (Ofelia Popii). Bukarestbe visszaérve tudja meg, hogy Ioanát felvágott erekkel, holtan találták, ez a hír pedig váratlanul nagy hatással lesz rá.

A 800 000 euróból készülő filmet a Román Nemzeti Filmközpont 295 000 euróval, a francia filmközpont 50 000 euróval, az Eurimages 105 000 euróval támogatta. A filmet 2016-ban forgatták Romániában (Bukarestben és vidéken), illetve Marokkóban, mivel Kabulban túl kockázatos lett volna a forgatás a rendező szerint. Az operatőr Dominique Colin volt, fontos szerepeket alakít a filmben Adrian Titieni, Alexandru Nagy és Rodica Negrea.

Anca Damiant egy romániai újságíró inspirálta cinikus attitűdjével és azzal, amit az igazság és az újságban olvasottak közötti kapcsolatról mondott. Így született meg a karakter, aki elvesztette hitét az emberiségben és a személyes áldozathozatalban, viszont egy látszólag jelentéktelen esemény hatására az igazság és az áldozat kerül az értékrendje csúcsára. (Cineuropa)Kapcsolódó