Román diákfilm is versenyez Cannes-ban


A 71. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztivál közzétette a rövidfilmes verseny válogatását, illetve a filmiskolák nevezéseiből válogatott Cinéfondation szekció rövidfilmjeit. Ez utóbbiban versenyez a bukaresti „I.L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) hallgatójának filmje is.

Georgiana Moldoveanu Albastru și roșu, în proporții egale című 21 perces filmje a filmiskolák által beküldött 2426 alkotás közül került be a 17 kiválasztott közé. A 14 élőszereplős és a 3 animációs rövidfilm 14 országot képvisel. A Cinéfondation-díjakat május 17-én a díjnyertes alkotások vetítését megelőzően adják át a Buñuel Színházban.

A hivatalos rövidfilmes versenyprogramba 3943 rövidfilmet neveztek idén, ebből nyolc indulhat az Arany Pálmáért. A válogatásba Ausztráliából, Kínából, Franciaországból, Iránból, Japánból, a Fülöp-szigetekről, Lengyelországból és az Egyesült Államokból került be rövidfilm. A rövidfilmes zsűri elnöke Bertrand Bonello lesz.

A játékfilmes válogatást, amelynek legjobbjairól idén a Cate Blanchett vezette zsűri dönt, csütörtökön jelenti be a fesztivál.

Bolond Pierrot a hivatalos plakáton

Szintén szerdán tették közzé a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 71. kiadásának hivatalos plakátját, amelyen Jean-Paul Belmondo és Anna Karina vált csókot autóikból kihajolva.

A jelenet Jean-Luc Godard 1965-ös Bolond Pierrot (Pierrot le Fou) című filmjéből származik, amelyben a színészpáros menekülő, és a francia Riviérán, azaz a fesztivál helyszínén megpihenő szerelmespárt alakít. A plakátot Georges Pierre fotográfus munkája inspirálta, a tervező a 27 éves Flore Maquin volt.

A fesztivál május 8. és 19 között zajlik, a nyitófilm Asghar Farhadi Todos Lo Saben című spanyol nyelvű filmje lesz.Kapcsolódó