Eldőlt: ha nem versenyezhet Arany Pálmáért, nem megy Cannes-ba a Netflix


A Netflix nem látja értelmét kizárólag versenyen kívül részt venni a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, mondta Ted Sarandos műsorigazgató a Variety-nek. Az internetes tartalomszolgáltató így ebben az évben nem lesz ott a francia Riviérán.

Thierry Frémaux fesztiváligazgató március végén jelentette be, hogy kizárják a versenyből azokat a filmeket, amelyeket nem forgalmaznak moziban Franciaországban, tehát a Netflix filmjeit is. Ezeket csak versenyen kívül vetítené a fesztivál.

Sarandos szerint ilyen feltételek mellett a Netflix filmjei nem indulnának egyenlő esélyekkel, sőt, elképzelhető, hogy lekezelően bánna velük a szakma, ezt pedig nem kockáztatják.

2017-ben Bong Joon-ho a Netflix gyártásában készült Okja és Noah Baumbach The Meyerowitz Stories című filmjei részt vehettek a versenyben, ami megosztotta a filmes szakmát: a francia mozitulajdonosok és filmes egyesületek tiltakoztak a döntés ellen. A Netflix beleegyezett volna, hogy a filmeket moziban is bemutassák, viszont a francia törvények szerint egy nagyvásznon bemutatott film csak 36 hónappal a mozibemutató után forgalmazható internetes platformokon, ami nyilván nem felelt meg a tartalomszolgáltatónak.

Sarandos személyesen nem vesz részt a fesztiválon, a Netflix más munkatársai azonban igen, attól nem zárkóznak el, hogy a Cannes-ban bemutatott filmeket forgalmazzák. A műsorigazgató abban reménykedik, hogy a francia fesztivál szabályai a jövőben változni fognak, belátják, hogy a kirekesztéssel egy forgalmazási modellt ünnepelnek és nem magát a filmművészetet.

A Netflix döntése értelmében Alfonso Cuarón Roma, Paul Greengrass Norway, Jeremy Saulnier Hold the Dark című filmje, valamint Orson Welles The Other Side of the Wind című utolsó filmjének befejezett változata és Morgan Neville Welles-ről szóló They’ll Love Me When I’m Dead című dokumentumfilmje marad ki a cannes-i programból.(Variety)Kapcsolódó