Bogdan Dumitrache vehette át a legjobb színész díját a Titanicon


Román színész, a Pororoca férfi főszereplője kapott elismerést a budapesti 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. A Hullámtörők-díjat Rungaro Nyoni Zambiában játszódó angol szatírája, a Nem vagyok boszorkány (I Am Not a Witch) nyerte, a palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya (Sarah and Saleem) című filmje pedig különdíjat kapott. A közönségdíjat Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete (Isle of Dogs) című animációja érdemelte ki.

Péntek este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. A Borbély Alexandra színművésznőből, Dobos Tamás operatőrből és Török Ferenc rendezőből álló háromtagú zsűri elmondta, hogy „elvarázsolta a zsűrit ez a mágikus afrikai történet, mely a XXI. századi boszorkányság, a stigmatizáltság és a kirekesztettség sokkoló hatású meséje. Felejthetetlen tekintetű főszereplőlány, megrázóan igaznak ható, mégis képtelen abszurditás. Ugyanakkor gyönyörűségesen egyszerű fényképezés, csodás zenehasználat.  Felejthetetlen film” – idézi az indoklást a szervezők közleménye.

A Nem vagyok boszorkány című, Zambiában játszódó angol szatírájában a kilencéves Shulát boszorkányság vádjával egy különleges táborba szállítják. A kislánynak el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért. A film hamarosan látható lesz a magyarországi mozikban a magyarhangya forgalmazásában.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon nyolc film versenyzett a Hullámtörők-díjért.

A fesztivál történetében először Legjobb Színésznő és Legjobb Színész díjat is kiadtak. Előbbit Trine Dyrnholm, a Nico, 1988 főszereplőnője, utóbbit Bogdan Dumitrache, a Pororoca férfi főszereplője kapta. Őt láthatjuk majd Felméri Cecília első nagyjátékfilmjében, a fesztivál egyik zsűritagja, Borbély Alexandra mellett.

A közönség kedvence idén Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című animációs filmje volt. A film május 3-ától lesz látható a magyarországi mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

2018. április 4-13. között 7 helyszínen 34 nemzet 47 filmjét vetítették a világ minden tájáról az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Budapesten, ahová nyolc külföldi alkotó is elkísérte filmjét. A fesztivál zárófilmjét, az Oscar-díjas Sebastián Lelio A rabbi meg a lánya (Disobedience) című alkotását vasárnap 20.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban még megtekintheti a közönség.Kapcsolódó