Elhunyt az Acéllövedék Hartman őrmestere, R. Lee Ermey Elhunyt az Acéllövedék Hartman őrmestere, R. Lee Ermey

Elhunyt az Acéllövedék Hartman őrmestere, R. Lee Ermey

74 éves korában elhunyt R. Lee Ermey amerikai színész. Legismertebb szerepe Stanley Kubrick Acéllövedék (Full Metal Jacket) című filmjének Hartman őrmestere, amelyért Golden Globe-díjra jelölték.

Ermey többször alakított rendőrt vagy katonát, például ő volt Sheriff Hoyt a 2003-as A texasi láncfűrészesben (The Texas Chainsaw Massacre), rendőrkapitányt játszott az 1995-ös Hetedikben (Se7en) és ő volt a műanyagkatonák Őrmesterének hangja a Játékháborúban (Toy Story).

Színészi karrierje előtt a valóságban is katona volt: törzsőrmester és tiszteletbeli tüzérségi őrmester volt az Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál. Első filmszerepét Francis Ford Coppolának köszönheti: katonai pilótát alakított az Apokalipszis most (Apocalypse Now) című filmjșben, ugyanakkor technikai tanácsokat is adott a rendezőnek.

Eredetileg Kubrick csak tanácsadónak szerződtette volna a filmjéhez, de a közös munka során fény derült Ermey színészi tehetségére, így végül ő kapta Hartman őrmester szerepét. A forgatásokon improvizált, a szövegét is maga alakíthatta, mégis két-három felvétellel sikeresen megvalósított egy jelenetet.

Ermey több mint 60 filmben játszott, több hangszerepe is volt, többek között A Simpson család (The Simpsons) és a Family Guy animációs sitcomokban is. (Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat