Két magyar premier a moszkvai filmfesztiválon


Sipos József Bartók című portréfilmjét és Zsigmond Dezső A sátán fattya című történelmi filmjét tűzi műsorra a csütörtökön kezdődő A-kategóriás moszkvai nemzetközi filmfesztivál, közölte a filmalap.

Sipos József, az Eszter hagyatéka és a Kaland című játékfilmek rendezője Bartók eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet legutóbbi alkotásában. Az Egyesült Államokban Bartók 92 éves fiával, Bartók Péterrel forgatott portréfilm a nagy presztízsű moszkvai filmfesztiválon mutatkozik be először a nemzetközi közönségnek.

Bartók Péter egész életét édesapja életműve gondozásának szentelte, családja történetéről korábban nem adott interjút. Sipos József dokumentumfilmjében Bartók fia őszinte nyíltsággal mesél édesapjáról, a világhírű zeneszerző családjához, kortársaihoz fűződő kapcsolatáról és Amerikában töltött éveiről.

A 67 perces Bartók portréfilm a Filmnet produkciójában készült, producere Sipos József és Détár Krisztina volt.

Zsigmond Dezső (Aranykalyiba, Csigavár) legutóbbi alkotása Nagy Zoltán Mihály A Sátán fattya című kisregényének adaptációja. A Tarpai Viktória és Trill Zsolt főszereplésével 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a sztálini lágerek embertelenségéről szóló történelmi film nemzetközi premierje szintén a moszkvai filmfesztiválon lesz.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával készült alkotás az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be egy tizenhat esztendős lány sorsán keresztül.

A Sátán fattya című filmet Halász Gábor fényképezte. A megrázó alkotás a Dunatáj Alapítvány produkciójában készült, producere Buglya Sándor és Zsigmond Dezső volt.Kapcsolódó