Balázs Béla-díjas alkotók filmjeit vetíti a budapesti Uránia


A 2018-as Balázs Béla-díjas alkotók filmjeit tűzte műsorra április 20. és 27. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház. A vetítéseken a díjazottak is jelen lesznek.

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díj a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerése, amellyel az állam az alkotók és a filmkultúráért tevékeny szakemberek teljesítményét díjazza évről évre. Idén március 15-én négy, a filmes alkotófolyamat négy különböző területén tevékeny alkotó részesült az elismerésben: Fazekas Lajos filmrendező, Domonyi Rita dramaturg, Tasnádi István forgatókönyvíró, rendező és Lajos Tamás producer, operatőr.

A négy vetítés az animációs rövidfilmektől a történelmi filmeken át a magyar filmben kuriózumnak számító horrorig terjed. A vetítésekhez kapcsolódó beszélgetéseken az érdeklődők személyesen is megismerhetik az alkotókat, és általuk bepillantást nyerhetnek a filmkészítés összetett folyamatába. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program díjmentesen látogatható, a belépés regisztrációhoz kötött, további részletek a mozi internetes oldalán olvashatóak.

Program:

  • Defekt – Fazekas Lajos filmrendező munkáiból

Április 20., péntek, 18:00
Igazi kuriózum Fazekas Lajos 1977-ben forgatott, erős idegzetűeknek ajánlott fekete-fehér horrorfilmje, amelyben magányosan autózó nők sorozatos eltűnése kelti fel egy fiatal, ambiciózus rendőr figyelmét…

  • A történetmesélés útjai az animációban – Válogatás Domonyi Rita dramaturg munkáiból

Április 24., kedd, 18:30
Domonyi Rita 2006-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tanít dramaturgiát. Az Uránia-beli vetítésen hat általa választott munkáját mutatjuk be. 

  • Memo (12) – Tasnádi István forgatókönyvíró, filmrendező munkáiból

Április 24., kedd, 20:15
A forgatókönyvíróként, drámaíróként ismert Tasnádi István első rendezőként jegyzett nagyjátékfilmjét 2017-ben Európa legjobb televíziós filmjének választottak a Prix Europa fesztiválon. 

  • Árulók (12) – Lajos Tamás producer munkáiból

Április 27., péntek, 19:00
Lajos Tamás operatőr, producer nevéhez olyan filmek főződnek, mint a nemrég bemutatott Örök tél, a Félvilág és A berni követ. A Fazakas Péter által rendezett film 1948-ban a szovjetek által megszállt Magyarországon játszódik.
 Kapcsolódó