A bonchidai Bánffy-kastélyban vetítik a Kolozsváron forgatott japán vámpírsorozatot


Alfred Hitchcock rendezői debütjét és Sion Sono japán rendező részben Kolozsváron és a tordai sóbányában forgatott vámpírsorozatát is bemutatja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), mégpedig festői helyszínen, a bonchidai Bánffy-kastélyban.

A fesztivál egyik hagyományos eseménye az élőzenével vetített némafilm, erre a célra szemelték ki idén a Hitchcock-zsengét, amelyet nemrég restaurált a Brit Filmintézet (BFI), ráadásul az új változat hivatalos zeneszerzője egy Kolozsváron élő brit muzsikus.

Május 26-án, szombaton este 21:45-től vetítik Alfred Hitchcock 1925-ös A gyönyörök kertje (The Pleasure Garden) című filmjét, Romániában először, közölték a szervezők. A ritkán vetített film egy londoni kartáncos lány meglepő kimenetelű szerelmi történetéről szól és már felismerhetőek benne a hitchcocki stílus jellemzői.

A vetítést az a Notes & Ties együttes kíséri majd, amelyik 2012-ben Star Wars és Indiana Jones filmzenékkel lépett fel a TIFF megnyitóján. A karmester Christopher Austin lesz, a brit Királyi Zenekadémia tanára, a Brit Filmintézet (BFI) filmrestaurálási projektjének Hitchcock 1920-as években készült filmjeivel foglalkozó szakmai tanácsadója. A kísérőzenét Daniel Patrick Cohen jelenleg Kolozsváron élő brit zeneszerző írta a filmhez 2012-ben, a BFI rendelésére.

Vasárnap este 21:45-kor mutatják be az A-kategóriás fesztiválokon díjazott Sion Sono japán rendező Tokyo Vampire Hotel című kilenc részes minisorozatát, amelyben romániai színészek is játszanak, ugyanis a film részben Kolozsváron és a tordai sóbányában forgott. Sion Sono 2016-ban volt a TIFF vendége, akkor „szeretett bele” az erdélyi legendákba és épített örökségbe. A kolozsvári látogatás ihlette vámpírsorozatának forgatókönyvét, amely végül az Amazon részvételével valósult meg.

Sion Sono fontos jeleneteket forgatott a sorozathoz a kolozsvári Művészeti Múzeum pincéjében, a volt Continental Szállóban, a főtéren és a Karolina-téren, valamint a tordai sóbányában és a vajdahunyadi várban.

A főszerepeket Kaho, Ami Tomite és Lorena Koto japán színésznők alakítják, de szerepel a filmben Cristian Rigman, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésze és több Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett vagy tanuló színész is.Kapcsolódó