A politikai korrektséget feszegeti a TIFF új szekciója


Új tematikus válogatást indít a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni (A fi sau a nu fi politic corect?) címmel. A válogatásban Kim Ki-Duk új filmjét is bemutatják.

„Lesz, aki megosztónak vagy egyenesen sértőnek találja majd ezeket a filmeket, mások pedig megkönnyebbülten lélegeznek majd fel, hogy az extrém politikai korrektség időszakában készülnek még hasonlóan bátor filmek” – idézi Mihai Chirilovot, a TIFF művészeti igazgatóját a szervezők közleménye.

A tíz címet tartalmazó válogatás egyik leghúsbavágóbb darabja a dél-koreai Kim Ki-Duk új filmje, a Human, Space, Time And Human (Inkan, gongkan, sikan grigo inkan), amelyet nemrég mutattak be a Berlinálén. Különböző emberek utaznak egy öreg csatahajón: egy szenátor és a fia, friss házasok, egy titokzatos öregember, egy csapat prostituált és egy erőszakos bűbanda. Az összezárt szereplők rövidesen egymásnak esnek és kegyetlenül harcolnak az élelemért és túlélésért. A társadalmi parabola fantáziavilágban oldódik fel. A rendezőt három színésznő vádolja szexuális abúzussal, emiatt elhalasztották a film dél-koreai mozibemutatóját.

A FIPRESCI-díjért versenyző válogatásban szerepel a fesztivál visszatérő vendégének, az izlandi Hafsteinn Gunnar Sigurdssonnak új feketekomédiája, az Under the Tree (Undir trénu) is, amely a Velencei Filmfesztivál válogatásából érkezik Kolozsvárra. Drámai helyzetek, lelki zavar, mélyre ásott titkok jellemzik a filmet amelyben két szomszédos család egy fa miatt üzen hadat egymásnak.

A május 25. – június 3. között zajló 17. TIFF legellentmondásosabb filmjeiről itt olvasható bővebb infomáció.Kapcsolódó