Ada Solomont ünnepli a linzi filmfesztivál


Ada Solomon román producernek szenteli Spotlight szekcióját az április 25. és 30. között Linzben zajló Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivál.

A fesztivál Ada Solomon tíz produkcióját mutatja be, ezek közül kettőt a versenyprogramba is meghívott. Emellett a producer mesterkurzust is tart Linzben. A szemlén Ivana Mladenović és Alexandru Solomon rendezők, illetve Răzvan Rădulescu forgatókönyvírók is részt vesznek.

Ada Solomon több mint húsz éve dolgozik a filmiparban, a HiFilm Productions és a NexT Filmfesztivál alapítója. Producerként felügyelt filmjei közül több nyert díjat fontos nemzetközi fesztiválokon. Ő állt például Adrian Sitaru Locarnóban kétszeresen díjazott Legjobb szándék (Din dragoste cu cele mai bune intenţii) című 2011-es filmje, Călin Peter Netzer 2013-ban Arany Medvét nyert Anyai szív (Poziţia copilului), illetve Radu Jude 2015-ben Ezüst Medvével díjazott Aferim! című filmje mögött. Ő az első olyan romániai producer, akinek a filmjét Oscar-díjra jelölték (Toni Erdmann, 2016).

A román producer februárban vette át az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) elnöki tisztségét, a 29. Trieszti Filmfesztiválon (TFF) pedig ő kapta meg a Central European Initiative díját.
Kapcsolódó