Székelyudvarhely is ünnepli a magyar film napját


A magyar filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepelik a magyar film napját, a kezdeményezéshez a székelyudvarhelyi Stúdió Mozi is csatlakozott.

Hétfőn este 7 órától a székelyudvarhelyi Stúdió Moziban Timár Péter: Csinibaba című vígjátékát vetítik ez alkalomból. A magyar filmarchívum és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal támogatta vetítésre ingyenes belépők a Városi Könyvtárban kaphatók.

A magyar film napjának ünnepléséhez Magyarországon már száz szervezet csatlakozott, mintegy 50 filmes programot szerveznek április 30-án, az 1901-ben készült A táncz című film bemutatójának napján.

A magyar film napjára a filmalap felkérésére Szabó Kimmel Tamás, Ónodi Eszter, Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós részvételével készült egy videó, amelyben a népszerű színészek arról vallanak, hogy mit jelent számukra a magyar film. A filmalap célja, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre.Kapcsolódó