Kizárta Bill Cosby-t és Roman Polanskit az amerikai filmakadémia


Bill Cosby Golden Globe-díjas komikus és Roman Polanski Oscar-díjas rendező tagságának megszüntetéséről szavazott kedden az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Bill Cosby-t nemrég szexuális erőszakért ítélték el, Roman Polanski ellen pedig 1978 óta van érvényben elfogatóparancs Amerikában, mivel akkor elszökött az országból, mielőtt ítéletet hirdettek volna abban az eljárásban, amely egy 13 éves lány megerőszakolása ügyében indult ellene. A filmrendező ellen októberben újabb feljelentés érkezett, de végül nem emeltek vádat ebben az ügyben.

Polanski ügyvédje, Harland Braun szerint a filmrendező nem kapott lehetőséget a filmakadémiától, hogy tisztázza magát, ez pedig ellenkezik az intézmény új viselkedési szabályzata által előírt fegyelmi eljárással. A szabályzat viszont arról is rendelkezik, hogy a vezetőtanács az új fegyelmi eljárás követése nélkül is dönthet.

A filmakadémia közleménye szerint Bill Cosby és Roman Polanski viselkedése nem egyezik az akadémia értékrendjével és erkölcsi normáival.

Harvey Weinstein producert 2017-ben zárták ki az akadémia soraiból, miután a New Yorker és a New York Times felgöngyölítette szexuális zaklatási ügyeit. (Variety)Kapcsolódó